Nuorilahti

Sadoille nuorille kesätöitä tarjolla Lahdessa

Moni nuori suomalainen haluaa kerryttää työkokemustaan ja tienata rahaa opintojensa aikana kesätyön avulla. Lahden kaupunki on vuonna 2019 budjetoinut nuorten kesätyöläisten palkkaamiseen noin 280 000 euroa. Nyt onkin ilmoitettu, että kesätöitä on tarjolla tänä vuonna 160:lle nuorelle, joista 20 saa työpaikan sosiaalisilla perusteilla.

Tänä vuonna kesätyöt ovat haettavissa aikavälillä 25.2. – 11.3. Lahden kaupungin kesätyöseteli on arvoltaan 300 euroa kappale, ja niitä on jaossa korkeintaan viisi kappaletta per työnantaja. Nämä kesätyösetelit jaetaan nuorille ennen kesän alkua.

Rahallisena palkkiona nuori kesätyöläinen voi tienata 1000 euroa kuukauden työstä palveluksestaan kaupungille. Menneisyydessä Lahden kaupungissa kaikista suosituimpia kesätyöpaikkojen kohteita ovat olleet yleensä kirjastot, päiväkodit ja museot. Kesätyöpaikkaa voi tietysti hakea suurimpien kiinnostuksiensa kohteiden mukaan, mutta mikä vaan työpaikka usein auttaa tulevaisuudessa saamaan toisenkin työpaikan.

Miten kesätyö auttaa tulevaisuudessa?

Kesätyöläisen kannattaa aina panostaa siihen, että on töissä aina ajoissa vuorolleen. Työläisen tulee myös olla edustettavan näköinen ja valmiina tarttumaan kaikkiin uusiin haasteisiin, joita työpaikalla tarjotaan. Kesätyö on arvokasta aikaa oppia esimerkiksi parempaa yhteistyötä, neuvojen noudattamista, aikataulujen hallintaa ja itsenäisesti työskentelyä. Näitä kaikkia taitoja voit listata ansioluetteloosi tulevaisuudessa, ja demonstroida osaamistasi tulevissa työhaastatteluissa. Työnantajat kysyvätkin usein haastattelussa esimerkkejä siitä, miten olet hyödyntänyt taitojasi menneisyydessä. Selkeistä tilanteista, joissa itse olit rakentavalla tavalla avaintekijänä, saat varmasti lisäpisteitä.

Mitä, jos kaupungilta ei saakaan kesätöitä tänä vuonna?

Lahden kaupunki ei ole ainoa kesätöitä hakevien nuorien työllistäjä. Muita itsenäisiä kesätyöläisiä hakevia yrityksiä ovat Lahdessa muun muassa telekommunikaatio-operaattorit Telia Oyj ja DNA Oyj, metsätalousyhtiö UPM Kymmene Oyj, juomien tuottaja ja valmistaja Hartwall Oy, halpakauppaketju Lidl Suomi Ky ja vakuutusyhtiö Fennia. Tarjolla on esimerkiksi varastotyötä, työtä myyjänä, asiakaspalvelijana tai kokemusta laskutuksen piirissä. Nyt onkin jo hyvä aika miettiä, haluatko tulevaisuudessa enemmän asiakaspainotteista työtä, vai kenties itsenäisempää työskentelyä, jossa oma-aloitteisuus on valttia. Jos rakastat muita ihmisiä, niin kannattaa kokeilla asiakaspalvelutyötä. Introvertti haluaa ehkä mieluummin toimistotyöhön. Oman tulevaisuuden pohtiminen on aina arvokasta aikaa. Ja vaikka et tietäisikään vielä vastauksia tulevaisuutta koskeviin kysymyksiin, niin itsetutkistelu kuitenkin pikkuhiljaa ohjaa vuosien varrella oikeaan suuntaan.

Mitä sinun tulee nyt tehdä, jos haluat kesätyöpaikan?

Jos olet nuori lahtelainen, muista hakea kaupungin kesätyöpaikkaa tänä vuonna 25.2. – 11.3.2019! Jos kesätyötä sitä kautta ei tänä vuonna juuri sinulle löydy, niin älä anna periksi, vaan jatka hakua CV:si kanssa vaikka suoraan paikan päällä esimerkiksi ruokakaupassa, ravintoloissa tai vaikkapa kioskeilla. Pyydä jutella vuorovastaavan kanssa, niin mahdollisuutesi napata arvokas kesätyöpaikka paranee todennäköisesti rutkasti. Voit tietysti myös kysellä vanhemmiltasi tai muilta tuntemiltasi aikuisilta, josko he olisivat tietoisia kesätyöpaikoista nuorille innokkaille hakijoille.